Aletli Pilates

Aletli Pilates

(Reformer)

Son dönemlerin en trend egzersizlerinden birisi olan aletli pilates mat pilates ile benzerlikleri olmasına rağmen teknik olarak birçok farklılığa sahiptir. Standart mat pilatesten farklı olarak aletli pilateste reformer makinesi kullanılmaktadır. Mat pilatese göre daha yoğun ve daha dinamik olan aletli pilateste ayrıca egzersiz çeşitliliği de oldukça fazladır.

Aletli (Reformer) pilates tanımına geçmeden önce reformer makinesini tanımakta fayda var.

Reformer pilates aleti ilk kez pilatesin yaratıcısı olan Joseph Pilates tarafından geliştirilmiştir. Çocukluğunda bu aleti keşfederek kendi rahatsızlıklarını tedavi eden Joseph Pilates’in yöntemi daha sonra I. Dünya Savaşı’nda yaralı askerlerin tedavisi amacıyla da kullanılmıştır. Hatta savaş sonrasında Amerika’da performans ya da çalışma esnasında sakatlanan dansçılar için de kullanılmaya başlamış ve böylelikle reformer pilates daha da yaygınlaşmaya başlamıştır.

Aletli pilates temel olarak yataklara ve duvarlara takılan yaylar aracılığıyla hastalara egzersiz yaptırma amacı ile ortaya çıkmıştır. Bu yay sistemleri günümüz reformer makinesinin temelini oluşturmaktadır. Burada amaç eklemlere fazla yük bindirmeden kasları çalıştırmaktır ve bu amaç aletli pilatesinde genel tanımını oluşturur.

Kısaca aletli pilates; özel tasarlanmış olan bir aletle yapılan, vücudun esnemesi ve güçlenmesini sağlayan egzersiz hareketleridir.

Yerçekimi kuvvetinin etkisini azaltarak ve ayrıca eklemlere fazla yük bindirmeden bedenin çalışmasına olanak tanıyan bir temel mantığa dayanmaktadır. Bu alet ile ayrıca 100 ayrı egzersiz yapma imkanı bulunmaktadır.

Aletli pilates hareketlerinin temel amacı ve mantığı bedenin esnemesini sağlamak ve tüm kas gruplarını çalıştırmaktır.

Aynı zamanda vücudun denge merkezini düzelterek yağ yakımını da kolaylaştırmaktadır. Çok yönlü olumlu sonuçları ve faydaları olan aletli pilates ayrıca kas, eklem ve omurga ağrılarında da oldukça pozitif sonuçlar ortaya çıkarmaktadır.

Aletli pilatesin genel olarak insan bedenine ilişkin faydalarından bahsetmek gerekirse;

  • Omurgadan kaynaklı sırt ve bel ağrılarını hafifletir. Özellikle masa başı iş yapan kişilerin oldukça fayda gördükleri bir egzersizler bütünüdür.
  • Kişinin duruşunu düzelterek bedene esneklik ve zerafet kazandırır
  • Daha güçlü ve uzun bir kemik yapısı sağlar
  • Yıpranmadan ve zorlanmadan daha uzun ve kuvvetli kasların oluşmasını sağlar
  • Bölgesel çalışma imkanı sağlar ve böylelikle incelmek istediğiniz bölgelere yoğunlaşarak olumlu sonuçlar elde edebilirsiniz
  • Tüm çalışmalar yapılırken eklemlere daha az yük biner
  • Diğer egzersiz yöntemlerine göre daha fazla yağ yakılır. Kaslarınız güçlenirken aynı zamanda daha fazla kalori yakabilirsiniz
  • Kan dolaşımını hızlandırır ve bağışıklık gücünün artmasını sağlar
  • Egzersizlerin daha rahat ve kolay uygulanmasını sağlar.
  • Yerçekiminin kuvveti daha az hissedileceği için birçok hareketi kolaylıkla yapabilirsiniz
  • Alt karın kaslarının güçlenmesini sağlar
  • Hamilelik sonrası karın bölgesindeki sarkmalar ortadan kaldırılabilir
  • Omurga kaslarına yönelik çok fazla hareket bulunmaktadır ve bu sayede kambur ve eğik duruş düzelir
  • Sakatlanma riskini azaltır
  • Doğru nefes alma teknikleri öğrenilir
  • Tüm kas gruplarını çalıştırdığı için bedenin tüm bölümleri orantılı bir şekilde güçlenir
  • Yine tüm kas gruplarını çalıştıran egzersizler nedeniyle kişinin dayanıklılığı artar
  • Beden ve zihin konsantrasyonunu bir araya getiren aletli pilates kişinin konsantrasyon yeteneğini güçlendirir
  • Stres, depresyon ve anksiyete bozukluklarına karşı iyi gelir
  • Oluşabilecek eklem rahatsızlıklarını engeller

Aletli pilates; reformer makinesi ile yapılan ve mat pilatesten daha farklı bir uygulamadır. Reformer ile yapılabilecek çok sayıda egzersiz çeşidi bulunmaktadır. Çok yönlü bir hareket zenginliğine sahip olan reformer ile oturarak, ayakta durarak, kayış çekerek, baş aşağı ve yana doğru daha birçok şekilde egzersizler yapmak mümkündür.

Reformer aletini kullanırken farklı uzunluklarda ve esneklikte hareketler ayarlanabilir.

Genellikle haftada 2 ya da 3 gün birer saatlik seanslarla yapılan aletli pilates yaklaşık 1 ay içerisinde kişide gözle görülür bir farklılık yaratır. Pilates eğitmenleri gözetiminde yapılan aleti pilates derslerinde eğitmen aletin nasıl kullanılacağını gösterir ve dersler zamanlar zorlaşan hareketlerle devam eder. Reformer pilatesin etkileri kişiden kişiye farklılık gösterse de düzenli bir şekilde yapıldığında çok kısa sürede olumlu dönüşler alınır.

Reformer pilatesin en büyük etkilerinden bir tanesi omurgayı hizalaması ve postürü düzeltmesidir. Düzenli bir şekilde egzersizler yapıldığında omurgalar zaman içerisinde hizalanıp dikleşmeye başlar ve skolyoz gibi kronik hastalıklar dahi iyileştirilebiliyor. Bunun yanında etkili bir şekilde sırt ve bel ağrılarını azaltır.

Ayrıca aletli pilates müthiş bir konsantrasyon, gevşeme ve rahatlama sağlayacağı için bireyler üzerinde psikolojik anlamda da birçok olumlu etki yaratmaktadır. Bedende yaşanan her güçlenme ve esneklik kabiliyeti yaşam biçimine yansıyacağından dolayı stresle baş etme konusunda da büyük bir gelişim sağlanacaktır. Kısacası aletli pilates ile beden ve zihin bütünlüğü ile psikolojik ve duygusal olarak da insanların kendilerini daha iyi hissettikleri gözlenen bir gerçekliktir.

Aletli pilates ve mat pilatesin her ikisinin de özü vücuttaki kas gruplarını çalıştırmaktır. Bu amaçla her iki pilates yönteminde de ortak prensipler ve ilkeler bulunmaktadır. Bu ilkeler;

  • Nefes,
  • Konsantrasyon,
  • Merkezleme,
  • Kontrol,
  • Kesinlik ve akıcılıktır.

Ancak çalışma materyalleri olarak her iki pilates birbiri ile farklılıklar göstermektedir. Mat pilateste kendi vücut ağırlığımızdan yararlanarak pilates lastiği, pilates çemberi ve topu gibi ekipmanlar kullanılmaktadır. Ayrıca mat pilates dersleri genellikle grup olarak yapılır.

Aletli pilateste ise dersler birebir ve özel bir eğitmen kontrolü altında gerçekleştirilir. Dersler tamamen bireysel ihtiyaçlara yönelik belirlenir. Kullanılan aletler ise reformer, cadillac ve trapezdir. Duruş bozuklukları ekseninde yapılan çalışmalarda, sırt, bel ve omurgadan kaynaklı ağrı ve problemlerde aletli pilates mat pilatese göre daha hızlı cevap vermektedir.

Pilates hakkında en çok sorulan konulardan birisi de pilatesin zayıflatıp zayıflatmadığıdır. Aslında pilates zayıflama nedeniyle ortaya çıkan bir kardio egzersizi değildir. Daha çok vücudun daha sağlıklı, dinç ve dengeli olmasını hedefleyen egzersizler bütünüdür. Ancak özellikle aletli pilateste yapılan hareketlerin birçoğu kilo vermeyi, incelmeyi ve vücutta toparlanmayı sağlayan hareketlerdir. Ayrıca aletli pilateste yapılan hareketler önemli derecede yağ ve kalori yakmaya yardımcı olur.

Aletli pilatesin zayıflama üzerine etkileri ayrıca vücuttaki bölgesel incelmeler ve toparlanmalarla da gözlemlenmektedir.

Böylelikle reformer pilates egzersizleri ile güzel bir duruş ve postüre sahip olurken aynı zamanda sağlıklı bir zayıflama sürecinin de içerisine girmiş olacaksınız.

Dilerseniz profesyonel eğitmenlerimizle birebir özel ders yapabilir ya da arkadaşlarınız ile oluşturacağınız gruplarla çalışabilir veya gün ve saatlerini bizim belirlediğimiz sınıf derslerimize katılabilirsiniz.

Daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.